Ertuğrul Sağlam kuralları!
Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, prensiplerin, disiplinli ve adaletli olmanın futbolda başarıyı getiren faktörlerin başında geldiğini vurgulayarak antrenörlük yaşamı boyunca bu konuda taviz vermeyeceğini söyledi.
Bursaspor'a geldiğinden itibaren ödül ve ceza yönetmeliği koyduklarını ifade eden teknik direktör Ertuğrul Sağlam, "Bizim ödül ve ceza yönetmeliğimiz var. Antrenmanda futbol oyunu oynanıyorsa, bunu maç atmosferinde yapmayı düşünüyorum. İkili ilişkilere dikkat ediyorum. Futbolcularım küfürlü konuştuğu zaman bu yönetmeliği harekete geçirip gerekli cezayı veriyoruz. Herşeyin karşılığı vardır. Profesyonel bir iş yapıyorsak oyuncularımızın bunu uygulama zorunluluğu var" şeklinde konuştu.
Prensiplerini Bursaspor'a yerleştirmeye çalışan Sağlam'ın, ödül ve ceza yönetmeliğindeki formülü şöyle:
- "Saygı görmek istiyorsanız önce siz saygılı olmalısınız" diyerek hiçbir futbolcuya ayrıcalık yapmıyor. Yemeğe iniş saatlerinden kıyafetlere kadar katı tutumunu sürdürüyor.
- Sahada ve saha dışında küfürlü konuşmayı yasakladı. Rakipler hakkında küçümseyici demeç verilmesini istemiyor.
- İdmanlarda çift kale maçlarda bile tekmelik takılmasını istiyor.
- Futbolun basit kurallarının söylenmeden yerine getirilmesini istiyor. Örneğin rakip taç atarken veya korner kullanırken hızlı bir şekilde adam paylaşımının yapılmasını istiyor.
- Rakibin ayağına top gelmeden daha ilk anda pres yapılıp müdahale edilmesini istiyor. "İlk anda basmak ve rakip topla buluşmadan müdahale etmek önemli" diye uyarıyor.
- Özellikle hücum oyuncularına "Defans hücumda başlar. Duran oyuncu istemiyorum. Bütün takım koşacak ve sorumluluğu paylaşacak. Kimsenin ayrıcalığı yok" diyor.
- Ölü toplarda uzun defans oyuncularının sürekli gol aramasını istiyor.
- Garanti pas verilmesini istiyor.
- Takım topla çıkarken ya da bir futbolcu pas almak isterken kafasını kaldırıp birini bulamadığında Ertuğrul Sağlam adeta çıldırıyor. "Kendini arkadaşınıza gösterin" diye bağırıyor.
- Sürekli tempo istiyor. Oyuncularına "tempolu defans ve hızlı hücum" felsefesini aşılıyor.
- Ayrım yapmıyor. "Koşmayan ve savaşmayan formayı alamaz" mesajını veriyor
- Az ve öz konuşuyor.
Avrupadan ve Uzakdoğu'dan gelen teklifleri reddederek Bursaspor'a ülke futbolunde ses getireceğini düşündüğü için geldiğini söyleyen teknik direktör Ertuğrul Sağlam, "Şehrin yapısıyla, taraftarın etkinliğiyle Kayseri'nin ve Sivas'ın yaptığı başarıyı yakalayabileceğimiz takım olarak Bursaspor'u gördüm. Üçbuçuk yıllık mukavele imzaladım. Bu süre içerisinde burada düzgün bir planlama olursa ülke futbolunda ses getireceğimizi düşündüm. Anlaşmayı imzaladıktan sonra oluşan hava, halkın ve taraftarın yaklaşımı olumluydu. 5 maçlık dönem içindeki ortaya koyduğumuz mücadele, gelecek adına bizi umutlandırdı. Biz yolun çok başındayız. Emekleyeceğiz, yürüyeceğiz ve koşmaya başlayacağız. Bu dönem içerisinde hatalar yapılacak, yanlışlar içinde olunacak, ama bu hatalardan dersler çıkartıp geleceğe olumlu yansımasını sağlayacağız. Şehrin ileri gelenlerinin de taşın altına elini sokması gerekiyor" dedi.
"BU İŞİ YAPAN 70 YAŞINDA ANTRENÖRLER DE VAR"
Genç bir teknik adam olmanın avantajlı olduğunu vurgulayan Sağlam, "Bu işi yapan 70 yaşında antrenörler de var. Ben onları eleştirmek için söylemiyorum. Biz daha yolun başındayız bunu kabul ediyorum. Ulaşacak çok hedeflerimiz var. Bu da bizi daha enerjik hale getiriyor. Beraber futbol oynadığımız oyuncularla şimdi futbolcu- antrenör ilişkisi yaşıyoruz. Yeni futbol hayatından çıktığım için rahat empati kurabiliyorum. Bu da benim için avantaj. Bunun avantajlarını ben 4-5 senelik antrenörlük hayatımda yaşadım ve yaşamaya devam edeceğim" diye konuştu.
"KAYBETMEYİ DE BİLİRİZ, KAZANINCA SEVİNMEYİ DE"
Kaybetmeyi bildiğini fakat kabullenmeyen bir yapısı olduğunu vurgulayan Sağlam, "Kaybetmeyi kabul etmem ve kazanmak adına da herşeyi yaparım. Kaybettiğim zaman da kazananı tebrik etmesini bilirim. Bu büyük bir erdemdir. Çünkü kaybettiğiniz zaman sergileyeceğiniz tutum ve davranış, kazandığınız zaman rakibinizden ne istediğinizdir. Dolaysıyla kaybederken kaybetmeyi de biliriz, kazandığımızda da sevinmesini biliriz. Kaybetmeyi kesinlikle kabullenen bir yapım yoktur. Hayata bakış açım budur benim. Çok çalışan, işini sahiplenen bir yapım var. En iyi olmayı severim ve oyuncularımdan da bunu isterim" dedi.
"ADALETİ EŞİT DAĞITMAK GEREKİR"
Futbolcuların kendisini antrenman sırasında gösterdiğini ve hakeden oyunculara forma şansı verdiğini açıklayan tecrübeli teknik adam, "Antrenman haftasında gösterdiği performansa göre, takıma kimin katkısı varsa, inandıran varsa al diyoruz kardeşim forma senin. Burada başarılı olmak için varız. Kimseyle duygusal bir bağımız yok. Taraftar bizden başarı bekliyor. Sevgisini, ilgisini, desteğini esirgemiyor. Biz de doğrularımızla tercih yapıyoruz. Bizim yapmamız gereken en önemli işlerden biri adaleti eşit dağıtmak. Kim hakediyorsa formayı ona vermek. Ben zamanında 16 yaşındaki oyuncuya inandığım için Şampiyonlar Ligi'nde görev verdim. Yani sonuç olarak neye inanıyorsam onu yaparım" ifadelerini kullandı.
"7'DEN 70'E HERKES SAHİP ÇIKMALI"
Bursaspor'un geleceği için umutlu olduğunu vurgulayan Sağlam, "Bursa'nın potansiyeli açıkçası bizim gelecekle alakalı belirlediğimiz hedeflere, büyük başarılara ulaştıracak kalitede. Bursaspor'u ve şehrini seven herkesin bu işe katkı sağlama zorunluluğu vardır. Herkes bu işe sahip çıkmalı 7'den 70'e" diye konuştu.
Hafta sonu kendi sahalarında oynayacakları Kocaelispor karşılaşmasını da değerlendiren Sağlam, "Kocaelispor'un Galatasaray karşısındaki 5-2'lik üstünlüğü bizim için avantajlı bir skor. Motivasyon konusunda futbolcularımıza bizim söyleyeceğimiz bir şey kalmamış oldu. Oyuncularımız ne tür bir takımla karşılaşacağını biliyor artık. Futbolun doğrularını sahaya yansıttığımız zaman yenemeyeceğimiz takım yok. Kazanmaya çalışırken de rakibimizin etkili yönlerini de ortadan kaldırmaya çalışacağız" dedi.